Főoldal » Az aljzatbeton készítés fontosabb tudnivalói

Az aljzatbeton készítés fontosabb tudnivalói

Aljzatbeton készítés

Az aljzatbeton készítés számos különböző okból történhet egy építkezés során. Jellemzően a padlóburkolat fogadására használjuk, mivel egy nehezen zsugorodó, repedésmentes anyagról beszélünk. Sokszor csővezetékek fogadására vagy teherelosztó rétegként alkalmazzák. Sokszor esztrich betont használnak helyette, de ez nagyobb épületek kivitelezésénél nem kívánt nehézségeket jelenthet.

Aljzatbeton minősége

A beton keverési arányok házilag történő meghatározásáról szóló bejegyzésünkben már leszögeztük, hogy szükséges otthoni körülmények között is kimérni az összetevőket, mert így sokat tudunk spórolni a cement árán egy komolyabb építkezés esetén. Az aljzatbeton készítés során ajánlott, C10/12-es anyagminőség eléréshez az alábbi arányok betartása javasolt 100 literes keverőgép esetén:

20 kg cement (16 liter)
120 kg homokos kavics (67 liter)
14 liter víz

Ha ennél nagyobb szilárdságú beton szeretnénk, akkor a cement arányának növelésével egyre szilárdabb betont kapunk. Az aljzatbetonra nem vonatkozik a 28 napos kötési idő, körülbelül 21 nap után lehet burkolni. Az egyenletesebb felület elérése érdekében használhatunk fasimítót, ilyenkor cementport szórunk a beton felületére, ami felszívja nedvességet, és így alakíthatóvá válik. Ha szőnyegpadlót akarunk az aljzatbetonra fektetni, akkor a fasimítóval eldolgozott felületre még cementpépet is teríthetünk, és vasból készült simítóval alakítjuk tükörsimára, de a szemszerkezete miatt nem lehet sokszor megfelelő minőségben a felületét kezelni.

Aljzatbeton vastagsága

A kőműves szerkezetekre vonatkozó szabvány (MSZ-04-803/1) az aljzatbeton vastagságát 6 cm-ben határozza meg, de legkevesebb 5 cm-es vastagságot lehet figyelembe venni, ha házilag biztonsággal szeretnénk kivitelezni az aljzatot.

Aljzatbeton rétegrend

Az aljzatbetonra szükséges lehet további kiegyenlítő réteg alkalmazása, ezért rá közvetlenül csak hagyományos habarcsba fektetett burkolatot lehet helyezni, egyéb esetben felületkiegyenlítő réteget kell alkalmazni, hiszen az anyag szemszerkezete nem teszi lehetővé másképpen a sima felület kialakítását. Az aljzatkiegyenlítés 2 cm vastag esztrich beton réteggel történik, amit így a tervezési gyakorlatban inkább felületkiegyenlítő rétegként alkalmaznak. Aljzatbeton és az esztrich között azért van a közbeszédben ellentmondás, mert a gyakorlatban nagyobb épületek esetén az 5 cm-es aljzat kivitelezhetetlen esztrich betonból a jelentős vízveszteség miatt. 

Szóljon hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés