Főoldal » Beton gyeprács lerakási útmutató

Beton gyeprács lerakási útmutató

beton gyeprács lerakási útmutató

Beton gyeprácsot jellemzően ott alkalmazunk, ahol szilárd talaj és a zöld felület egyszerre jelenik meg igényként. Elkészítése nem komoly mérnöki feladat, de szerencsés, ha kéznél van egy beton gyeprács lerakási útmutató, ami elősegíti a megfelelő kivitelezést.  

Gyeprács alkalmazása

Elsősorban azért szerencsés a gyeprács alkalmazása, mert növeli a gyepszőnyeg teherbírását, ami főleg nedves, csapadékos időjárás esetén fontos. Ilyenkor autónkkal könnyen nyomot hagyhatunk a gyepszőnyegben, mivel esőzések, téli időjárás esetén gyakran lesz laza a talaj. A kivitelezéskor ezért is fontos a precizitás, a beton gyeprács lerakási útmutató követése.

Gyeprács hasznos a vakond ellen, mivel miután észleli, hogy nem tud feljönni, így hamar távozik a területről.

Előnyös megoldás még fás területeken, mivel így a víz le tud szivárogni a fák gyökereihez, ami egy folytonos útburkolat mellett nem feltétlenül biztosítható.

Elsősorban stabilabb és környezetkímélőbb megoldás a beton gyeprács, mint a műanyag.

Gyeprács lerakása

  • A beton gyeprács könnyen lerakható házilag, szegélyezést sem igényel.
  • A talajból ássuk ki a burkolni kívánt részt.
  • Felületet egyengessük, tömörítsük.
  • Homokágyba helyezzük a betonelemeket, szorosan egymás mellé.
  • Gyeprácsokat töltsük fel földdel, tömörítsük, aztán vessük be fűvel. A hézagok kaviccsal is feltölthetők.
  • Autóforgalomra 8 cm-nél vastagabb gyeprácskövet érdemes választani.

Gyeprácskő vásárlása, ára

Az OBI-ban beton gyeprácskő 550 Ft-ért vásárolható. Nagyméretű távtartókkal rendelkező gyeprácskő parkolók, árkok, meredek rézsűk burkolására kiválóan alkalmas. Rácsszerű szerkezet pedig tágas kamrákat képez a termőföld számára, így a zöld felület aránya növelhető. Valamint zúzalékkal is feltölthető, így rendezettebb környezetet biztosít. Mérete: 40×40 cm. A 60×40 cm-es 900 Ft-ért kapható.

A Praktikerben 500 Ft-ért lehet vásárolni 40x40x8 cm-es gyeprácskövet Semmelrock márkanév alatt. A cég igényes és minőségi kültéri beton és klinker burkolatokat, kerítéseket kínál, melyek olvasztó só- és fagyállók. Termékeiket gyalogos forgalomra, a térköveket vastagságtól függően személy, illetve teherforgalomra ajánlják.

A személyautóval használt felülethez a minimum 5 cm vastag térkő burkolatot, a kamionnal használt terület esetében pedig a minimum 8 cm vastag térkő burkolatot ajánlják, megfelelő alépítménnyel.

A 8 cm-nél vékonyabb lapok csak gyalogosforgalommal terhelhetők, ennél nagyobb terhelés károsíthatja a lapokat. Amennyiben mégis beépítésre kerül, garanciát nem tudnak rá vállalni.

Borítókép: Beton gyeprácskő parkolóban. Forrás: OBI.hu

Szóljon hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés