Főoldal » Beton keverési arány házilag

Beton keverési arány házilag

beton keverési arány házilag

A beton keverési arány házilag történő meghatározása nem bonyolult, de az egy lapát cement, 3 lapát homokos kavics (sóder) arányt érdemes kerülni, és akár otthoni körülmények között is kimérni a pontos arányokat, mert így 8-10 ezer forint értékben is spórolhatunk a cement árán egy köbméter beton készítése alkalmával.

Beton receptek 100 literes keverőgéphez            

Aljzatbeton (C10/12)

Cement: 20 kg (16 liter)
Homokos kavics: 120 kg (67 liter)
Víz: 14 kg (14 liter)

Beltéri beton és vasbeton szerkezetekhez (C12/15)

Cement: 21 kg (18 liter)
Homokos kavics: 119 kg (66 liter)
Víz: 14 kg (14 liter)

Beton és vasbeton alaptest (C25/30)

Cement: 32 kg (27 liter)
Homokos kavics: 108 kg (60 liter)
Víz: 14 kg (14 liter)

Kültéri, teherhordó beton és vasbeton (C30/37)

Cement: 29 kg (24 liter)
Homokos kavics: 111 kg (62 liter)
Víz: 14 kg (14 liter)

Mennyi cement kell a betonba?

Betonkeverésnél a cement arányának növelésével egyre szilárdabb betont kapunk. Tehát minél több cementet adagolunk – mint az a fenti példán is látható -, annál strapabíróbb lesz a beton.

Beton jelölése

A normál betonok nyomószilárdsági osztályát C-vel jelöltük. A betonok hengerpróbával minősített szilárdságát 300 mm magas és 150 mm átmérőjű, végig víz alatt tárolt próbahengerrel végzik. Az európai szabvány szerint a betonok szilárdságát kockaszilárdságukkal is meg kell adni. A kockaszilárdságot 150 mm élhosszúságú próbakockán határozzák meg. A szilárdsági osztályt a beton jele utáni számok adják meg N/mm2-ben. Tehát a C12/20-as beton egy normál beton nyomószilárdsági osztályát jelöli, ahol a legkisebb előírt hengerszilárdság 12 N/mm2, a  legkisebb jellemző kockaszilárdság 20N/mm2.

A beton kötési ideje

A beton kötési ideje 28 nap, aljzatbetonra 21 nap után lehet burkolni, de kötést adalékszerekkel is lehet gyorsítani. A Kalcidur Koncentrátum 30-50 százalékkal gyorsítja a szilárdulást, és a fagyállóságot is elősegíti. Egy 1 liter 613 Ft +ÁFA áron kapható. Adagolása a cement tömegére vonatkoztatva történjen, ami természetes szilárdulású beton esetén legfeljebb 3 tömegszázalék. Ha nem géppel keverünk, akkor a vízhez kell adni a kötésgyorsítót.

Beton simítása

  1. Kőműveskanállal csak durvább felületeket simítsunk (például habarcsba ágyazott lapburkolat alá).
  2. Egyenletesebb, fasimítóval simított felület kell a vízszigetelés és az igénytelenebb ragasztott burkolatok alá. Ilyenkor cementport szórunk beton felületére, ami felszívja a nedvességet, és fasimítóval alakíthatóvá válik.
  3. Szőnyegpadló alá teljesen sima aljzat szükséges. Ekkor a fasimítóval eldolgozott felületre még cementpépet kell teríteni, és vasból készült simítóval tükörsimára alakítani.

Szóljon hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés