Főoldal » DIN szabvány és magyar szabvány jelentése, eredete, főbb feladatai

DIN szabvány és magyar szabvány jelentése, eredete, főbb feladatai

DIN szabvány

A Német Szabványügyi Hivatal (Deutsches Institut für Normung) által kiadott körülbelül 30 ezer DIN szabvány  a technológia majdnem minden területét lefedi, így az építőipart is. Magyarország nemzeti szabványügyi szervezete a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT). A  DIN szabvány és magyar szabvány jelentése, eredete, főbb feladatai.

DIN

A DIN 1920 óta bejegyzett közhasznú egyesület Németországban, ami képviselőket küld a nemzetközi szabványbizottságokba (CEN, ISO). Az egyesület szakmai bizottságai együttműködnek az ipar, a tudomány és a hatóságok képviselőivel, illetve természetesen a felhasználókkal is, hogy képesek legyenek kialakítani a leghatékonyabb szabványokat. Ezek túl azon, hogy bemutatják a műszaki fejlettség állapotát, elősegítik a termelés korszerűsítését,  a nemzetközi szabványosítás tevékenységében a nemzetgazdasági igények érvényesítését, a kereskedelem műszaki akadályainak elhárítását, műszaki fejlesztés eredményeinek széles körű bevezetését, az élet, az egészség, a környezet, a vagyon, a fogyasztói érdekek védelmét és biztonságát, a megfelelőség tanúsítás követelményrendszerének kialakítását. A DIN köteles átvenni az európai szabványokat, amelynek jelölése DIN EN.

A DIN-nél az építésügyi szabványügyi bizottság (NABau) felelős az építőipar szabványosításáért, amin keresztül nem csak a minőséget, de hatékonyságot is. Ezek a szabványok nem tekinthetők törvényi előírásoknak, sokkal inkább általános megállapodások az építőipari megoldások alkalmazásáról.

Magyar szabvány

A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény értelmében Magyarország nemzeti szabványügyi szervezete a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT), amelynek főbb feladatai:

  • A nemzeti szabványok kidolgozása, jóváhagyása és közzététele, módosítása és visszavonása.
  • Az európai szabványok nemzeti szabványként való közzététele, összhangban a kapcsolódó jogharmonizációs feladatok teljesítésével, illetve az európai szabványügyi szervezetek tagszervezetei számára előírt határidőkkel.
  • A nemzetközi szabványok nemzeti szabványként való közzététele.
  • Részvétel és képviselet a nemzetközi (ISO, IEC) és az európai (CEN, CENELEC, ETSI) szabványügyi szervezetek munkájában, illetőleg más érintett szervezetek részvételének összehangolása.
  • Együttműködés az európai szabványügyi szervezetekkel és az Európai Unió tagállamainak nemzeti szabványügyi testületeivel.
  • Szaktanácsadás és szakvélemény készítése nemzeti szabványügyi kérdésekben
  • Felkérésre közreműködik az Európai Unió irányelvein alapuló magyar jogszabályok előkészítésében.

Szabványokat létrehozó szervezetek

Szóljon hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés