Főoldal » Ház alapozás lépésről lépésre

Ház alapozás lépésről lépésre

Ház alapozás

Mindenki ismeri a történetet a házról, amit homokra építettek, és összedőlt, ezért az építkezés legfontosabb kérdése, hogy miként sikerül a ház alapozás. Ez az a tétel, amin semmiképpen sem szabad spórolni.  Ennek első lépése a talajvizsgálati jelentés (leánykori nevén talajmechanikai szakvélemény) elkészítése. Az alapozási mód kiválasztása csak a talajviszonyok pontos ismerete mellett lehetséges.

Talajvizsgálati jelentés ára

A talajvizsgálati jelentés ára nagyban függ az épületünk alapterületétől, hiszen ez alapján lehet meghatározni azt, hogy hány fúrás szükséges. Egy átlagos családi házhoz két darab fúrásszelvény készítése ajánlott körülbelül 5 méteres mélységben. Ennek ára bruttó 200-250 ezer forint körül mozog, és az ár tartalmazza a mintavételt, a laborvizsgálatokat, valamint a talajvizsgálati jelentés elkészítését.  Az árat befolyásolhatja az is, hogy mennyire sürgős a munka, ezért értelemszerűen célszerű jó előre eltervezni.

Lemezalap készítése

Ha a talajvizsgálati jelentés eredményei alapján lemezalapozást javasol a geotechnikus, akkor annak jellemzően két oka lehet: a talaj teherbírása alacsony vagy az épület alapozási síkja a talajvízszint alatt van. Ilyen esetben költségesebb eljárásról beszélünk, és miután a lemezalap tulajdonképpen egy fordított vasbeton födém, nem csak a tervezéséhez, kivitelezéséhez is szakember bevonása szükséges.

Sávalap készítése

1. Sávalap mélysége, szélessége

A sávalapot is meg kell terveztetni. Ha a kivitelezés nem a terveknek megfelelő mélységben vagy szélességgel történik, akkor a tervező válláról a kivitelezőére kerül a felelősség terhe.

2. A ház alapozás kitűzése

Kitűzés készítésekor is lehet hibázni, érdemes kétszer is ellenőrizni a méreteket, és már az anyag helyszínre érkezése előtt is megtehetjük ezt a lépést.

Ház alapozás előtt az épületek helyét a főbb sarokpontok és a magassági fixpont kitűzésével kell rögzíteni. A vízszintes kitűzés alaprajzok alapján történik mérőszalaggal, a függőleges kitűzés metszetek szerint végezzük vízmértékkel. A magassági méretek igazán pontosan szintezőműszerrel adhatók meg.

3. A sávalap kiásása

Itt fontos szempont, hogy a fagyhatár alá menjünk az alap kiásásával a süllyedés elkerülése miatt. Az ásás géppel történik, kézi ásás nem javasolt.

4. Betonozás

A beton minősége C10 vagy esetleg C12.  Szerencsésebb az egyenletes szilárdsági tulajdonságok elérése miatt kész betont választani, de az alapozás előtt ne felejtsük elhelyezni a vezetékek védőcsöveit, hogy ne utólag kelljen átfúrni az alaptestet. A betont tömöríteni is szükséges.

Fontos a precizitás és a körültekintés ház alapozás készítésekor

Elengedhetetlen, hogy készüljön talajvizsgálat alapozás előtt, de még fontosabb, hogy  a szakvélemény alapján készült alapozási tervet betartsuk, mert egy rosszul sikerült alap javítása akár sokszorosára is emelheti az építési költségeket.  

Szóljon hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés