Főoldal » Honnan tudom meg a helyrajzi számot?

Honnan tudom meg a helyrajzi számot?

honnan tudom meg a helyajzi számot

Építkezéskor, lakásvásárláskor az ingatlan azonosítása természetesen helyrajzi szám alapján a legegyszerűbb, mivel minden földrészletnek egyedi azonosítója van, de nem feltétlenül áll rendelkezésre a helyrajzi szám, és ilyenkor tesszük fel magunknak a kérdést, hogy mégis honnan tudom meg a helyrajzi számot? A megoldás a tulajdoni lap, ami akár ingyenesen és elektronikusan is hozzáférhető.

Helyrajzi szám formátum

Minden földrészletnek saját azonosítója, helyrajzi száma van, településenként 1-től kezdődően van számozva. A földrészletek tekintetében lehet a kül- és belterületen is azonos szám, de a külterületi földrészletek száma előtt egy “0” is található, jelölve azt, hogy ez egy külterületi földrészlet. A helyrajzi számnál így mindig meg kell adni, a település nevét is, mert minden településben lehet ugyanolyan szám is.

Helyrajzi szám kiderítése

A helyrajzi számot az ingatlan tulajdoni lapjáról tudjuk leolvasni, amit ügyfélkapun keresztül érhetünk el akár ingyen is. A számítógépes földhivatali-nyilvántartási rendszerből a hatályos jogszabályokban megállapított díjazás ellenében jelenleg a következő szolgáltatások vehetők igénybe:

  • Tulajdoni lap I. része ingyenes, havonta 20 letöltési lehetőséggel.
  • Természetes személy számára évente két alkalommal az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezése ingyenes.
  • Elektronikus dokumentumként szolgáltatott e-hiteles tulajdoni lap 3600 Ft/ingatlan. Az elektronikus formában szolgáltatott hiteles másolatot a hosszú távú érvényesítés feltételeit biztosító minősített elektronikus aláírással van ellátva. Az ilyen módon hitelesített tulajdoni lap kizárólag elektronikus formában rendelkezik bizonyító erővel. Az E-hiteles tulajdoni lap megtekintéséhez szükség van az e-Szignó programra.
  • Elektronikus dokumentumként szolgáltatott térképmásolat 2400 Ft/ingatlan. Az elektronikus formában szolgáltatott térképmásolat valamint az erről készített papír alapú másolat bizonyító erővel nem rendelkezik.

Ha nincs ügyfélkapu, marad az ügyfélszolgálat

Miután feltettük magunknak a kérdést, hogy honnan tudom meg a helyrajzi számot, és ezt bepötyögtük a keresőbe, láthatjuk, hogy az interneten több olyan hirdetéssel lehet találkozni, amelyben vállalkozók – a vonatkozó hatályos jogszabályokkal ellentétesen – országos földhivatali ügyintézést ígérve hiteles és nem hiteles tulajdoni lap másolatot és térképmásolatot  kínálnak jelentős, sokszor többszörös többletköltség ellenében. Jó ha tudjuk ilyenkor, hogy a jogszabályok tiltják az ingatlan-nyilvántartási adatok továbbadását, továbbszolgáltatását.

Lekérdezési adatok naplózása

A földhivatali adatszolgáltatásokhoz kapcsolódó lekérdezési adatok naplózásra kerülnek. A naplóban rögzített adatok a következők:

  • természetes személy azonosító adatai;
  • lekérdezett ingatlanadatok;
  • igénybe vett szolgáltatás típusa;
  • dátum.

Keresés helyrajzi szám alapján

A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer keretein belül a MEPAR térképes kereső segítségével pont fordítva, helyrajzi szám alapján tudunk keresni ingatlanokra a települést megadva.

Szóljon hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés