Főoldal » Jobbos vagy balos ajtó? Mit jelent? Melyiket válasszuk?

Jobbos vagy balos ajtó? Mit jelent? Melyiket válasszuk?

Jobbos vagy balos ajtó

Gyakran okoz gondot, hogy meghatározzuk egy adott dolog milyen oldalon fekszik. Fociban, amikor a kapu jobb oldaláról beszélünk, akkor azt nem a csatár szemszögéből nézzük, hanem a kapuséból. Tehát a focikapu jobb oldala a gólvonalon álló kapus jobb keze felé eső fele a kapunak. Hogy jobbos vagy balos ajtó van a lakásban, azt viszont már a „csatár szemszögéből” nézzük.

Ajtók nyitásirányának meghatározása

Nem mindegy, hogy jobbos vagy balos ajtót kívánunk beszerelni, de még inkább nem mindegy, hogy tudjuk-e egyáltalán, hogy mit akarunk, melyik a jobbos vagy balos ajtó. Ha rosszat választunk, akkor azt utólag már nehéz kicserélni, nem beszélve arról, ha egyedi gyártású.

Balos ajtó: az az ajtó, aminek a nyílás felőli oldalán állunk, és magunk felé húzzuk, akkor szárnya baloldalra nyílik, szárnyát vagy szárnyait a bal kezünk felőli oldalán kapcsolják a pántok a tokhoz.

Jobbos ajtó: az az ajtó, aminek a nyílás felőli oldalán állunk, és magunk felé húzzuk, akkor szárnya jobb oldalra nyílik, szárnyát vagy szárnyait a jobb kezünk felőli oldalán kapcsolják a pántok a tokhoz.

Jobbos vagy balos ajtó? Magyarázó ábra

Zárak vásárlása

Zárak vásárlása előtt is szükséges tájékozódni arról, hogy jobbos vagy balos ajtónk van. A zár kilincsének a nyelve csak akkor tartja meg az ajtót, ha az egyenes oldala néz a nyitás irányába.

Jobbos vagy balos ajtót válasszunk?

  • Esztétikai okokból mindenképpen érdemes egyfélét választani, már ahol az épület szerkezeti kialakítása ezt lehetővé teszi.
  • Közösségi terek – például előadótermek – esetén, ha több bejárat van, akkor azokat tűzvédelmi okokból is célszerű egy irányba nyílóra tervezni.
  • Ajtótervezés előtt érdemes azt is végiggondolni, hogy a lakás vagy iroda berendezési tárgyai hova kerülnek, és az ajtók nyílási irányát ez alapján meghatározni.
  • Ha az ajtó két helységet köt össze, akkor célszerű, hogy az ajtó a nagyobb felé nyíljon, hogy ne vegyen el még több helyet a kisebből.
  • Fontos a komfortérzet, ezért ha fenti szempontokat nem kell figyelembe venni, döntő lehet a használók egyedi igénye.

Szóljon hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés