Főoldal » Térelválasztó fal építése olcsón, egyszerűen, 7 lépésben

Térelválasztó fal építése olcsón, egyszerűen, 7 lépésben

térelválasztó fal

Egy nagyobb szobából jó lenne két vagy három kisebbet csinálni, szeretnénk esetleg elkülöníteni az otthoni munkakörnyezet a lakótértől? A térelválasztó fal építése nem feltétlenül jelent bonyolult építési folyamatot, sőt, akár szárazon is lehet építeni, így habarcs és tégla felhasználása nélkül is készíthetünk egy helységből kettőt.

Gipszkarton térelválasztó ötletek fal építéséhez

1. Gipszkarton profilok választása falakhoz

Nem kell sokáig keresgélnünk a gipszkarton profilok fajtái között, ha horganyzott acélbordást kívánunk használni ere a célra, ugyanis összesen 5 féle típus közül válogathatunk, amelyek közül a CW és az UW profilok alkalmasak falak építéséhez.

2. Gipszkarton profilok rögzítése

Az profilokat rögzíteni kell, ezért az alap anyagától függően kiválasztjuk a megfelelő rögzítőelemeket, és azok segítségével felszereljük. Falak készítésekor előbb az UW-profilokat padlóra és mennyezetre, majd a CW-profilokat illesztjük az UW profilokba. Nem szükséges a profilokat egymáshoz illeszteni, mivel az UW-profilok a CW-t csak kidőlés ellen támasztják meg. A CW profil 1-1.5 cm-rel rövidebb a belmagasságnál. Fontos, hogy a profilok rögzítési távolsága ne haladja meg a 800 mm-t, falsarkok közelében pedig a 200 mm-t.

3. Ajtókeretek készítése

Ajtónyílások merevítésére használható az UA jelölésű profil, aminek a szélessége 50 mm, 75 mm, 100 mm, hossza pedig 300 cm.

4. Gipszkarton lapok méretezése

A lapok vastagsága 12 mm, függőlegesen és vízszintesen is elhelyezhetők. Csavarbehajtó használata ajánlott. Be kell karcolni a gipszkartonlap felszínét, majd kettétörni, hátlapokat pedig fűrésszel elvágni, az éleket gipszkartonlemez-gyaluval szükséges végül elsimítani.

5. Gipszkarton lapok csavarozása

25 cm-es távolságban fel kell csavarozni a lapokat. A padló és mennyezet között célszerű 1 cm rést hagyni a zaj elválasztása érdekében. A hátoldalon a lapokat félszélességgel szükséges eltolni.

6. Kilátszó élek glettelése

A kilátszó éleket, széleket, csavarok helyét el kell glettelni, majd simára csiszolni.

7. Alapozás, festés

Végül alapozható, illetve egy beltéri falfestékkel le is festhető a felület.

Szóljon hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés