Főoldal » Térkő lerakás lépései + minták

Térkő lerakás lépései + minták

Térkő lerakás minták

Térkő lerakás minták segítségével nem túl bonyolult, viszont néhány dolgot érdemes figyelembe venni mielőtt nekilátunk. A térkövezés a megfelelő alapanyag kiválasztásánál kezdődik és sosem ér véget, hiszen a térkövezett felületet is mindig gondozni kell.

Térkövezés rétegrend

0. Térkő kiválasztása

A térkő kiválasztásánál nem utolsó szempont az esztétika, de mielőtt térkövezünk, érdemes inkább azt szemügyre venni, hogy mekkora lesz a várható forgalom: kocsibeállót vagy garázsbejárót tervezünk építeni vagy esetleg állandó forgalomnak kitett utat. Vannak térkövek, ahol már beépített távtartóit is kapunk a pénzünkért.

1. Tömörített talaj előkészítése

Az alapnak megfelelő teherbírásúnak és fagyállónak kell lennie. A teherbírást befolyásolja az aljzat vastagsága, így a talajt legkevesebb 40-50 cm-es mélységben érdemes kiszedni, és a tervezett szélétől is ráhagyni 25-30 centimétert. A burkolatnak 1-2 százalékos lejtéssel mindig kifelé kell lejteni a csatlakozó épülettől. 

2. Fagyvédő réteg kialakítása

A fagyvédő réteg kialakítása zúzottkő felhasználásával történik. A rétegvastagságot itt is a várható forgalom függvényében határozzuk meg. Kisebb terhelés esetén elegendő a 10 cm-es vastagság, nagyobb terhelés mellett 25 centiméter javasolt.

3. Teherhordó ágyazati réteg kialakítása

Sokan homokos kavicsból csinálják, de messze nem ez a legjobb megoldás. Egyértelműen a dolomit, vagy bazalt a legjobbak erre a célra, persze az áruk is magasabb (ajánlott szemcseméret: 0/20 vagy 0/55). Esetlegesen jó megoldás lehet, ha betondarálékot hasznosítunk újra. Az ágyazati réteg vastagsága gyalogos forgalom esetén 20 cm, személygépkocsi esetén inkább 30 cm. Nagy terhelések kitett utak teherhordó rétegének kialakításakor ásványbeton használata javasolt 30 cm vastagságban. A teherhordó réteget megfelelően tömöríteni kell.

4. Burkolatágy kialakítása

A megfelelően tömörített  fagyvédő réteg felső síkjára 0/5 vagy 2/5-ös szemcseméretű bazaltörleményből ágyazatot hordunk fel lazán, egyenletes 3-5 cm vastagságban. Homok ne használjunk. A végén simítsuk le, tömöríteni nem kell.

5. Alapanyag ellenőrzése

Mielőtt nekiállunk térkövet lerakni, ellenőrizzük, hogy az alapanyag megfelelő minőségben és mennyiségben rendelkezésre áll-e.

6. Térkövezés 

A térkövezést a legmélyebb pontról, így a széléről kezdjük, vigyázva a már elkészült ágyazat minőségére, mert arra nem lépünk. Hogy fugavonalaink egyenesek legyenek, lécet vagy zsinórt feszíthetünk ki segítségképpen. A fugák mérete 3-5 mm legyen.

7. Fugázás

A fugákat kialakításuk után 0-2 mm szemcsenagyságú homokkal vagy speciális fugázóanyaggal söpörjük be úgy, hogy először a fugázóanyagot osszuk el a burkolat felületén, amit aztán seprűvel juttatunk a térkövek közé.  Ez a levegőn megköt, és gondoskodik a burkolóelemek tartós beágyazásáról.

8. Vibrálás

Székről indulva közép felé haladva végezzük a tömörítést gumiborítású vibrátorral. Ha a fugákból kijött a homok, akkor újra besöpörjük őket.

9. Térkő ápolása

Fugákat többször fel kell tölteni, esetleg víznyomás alatt tisztítani. 

Térkő lerakás minták

Futósoros kötés

Halszálka kötés

Parketta kötés

Szóljon hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés